Számítógépes olajkiadagoló rendszer

Számítógépes olajkiadagoló rendszer

Olajkiadagoló rendszerAz olajkiadagoló rendszer lényege

A autószerviz műhelyek kenőolaj felhasználásának egy korszerű, zárt, számítógép által vezérelt rendszere, ahol a kenőolaj kiadagolása pontosan mérhető, dokumentálható és a kenőolaj-felhasználás minden szempontból ellenőrizhető, tárolt adatai révén pedig bármilyen statisztika elkészíthető.

Az olajkiadagoló rendszer tartalma

  • a friss olaj feltöltés hagyományos elemei, mint levegős működésű olajszivattyú, kiépített merev vagy flexibilis tömlő vezeték, kiadagoló pisztoly illetve ezek segítő, működtető kiegészítései, mint kármentő tálca, elzárócsap, pisztolytartó, levegő előkészítő, stb…
  • számítógépes előkészítő egységek, mint alaphelyzetben zárt mágnesszelep, jeladó
  • számítógépes egysége pedig maga a számítógép a teljes konfigurációval, illesztő hardver egység, valamit az elektromos  vezeték kiépítés.

Olajkiadagoló rendszer

Az olajkidagoló rendszer működése

  • első lépésként a számítógépes program adatfeltöltése szükséges, milyen, hányféle kenőolaj kiadagolása történjen, mekkora az induló mennyiség (raktárkészlet)
  • majd a kezelő személyzet adatait kell feltölteni a rendszerbe. (A szoftver lehetőséget biztosít a személyzet részére vonalkód alapú bejelentkezésre.)
  • jogosultsági körök kezelése (az olajkiadagoló rendszer lehetővé teszi, hogy csak egy személy legyen, aki kiírja a kitöltendő kenőolajféleségeket, -mennyiségeket, pl. műhely vezető. A szerelők pedig csak a kijelölt munkaállomáson kiadagolják a mennyiséget a járműbe. A szoftver arra is lehetőséget biztosít, hogy a szerelők írják ki a kenőolaj féleségeket, de egy felelős vezető engedélyezi a kiadagolást egy másik számítógépről.
  • Az alapadatokat csak a rendszergazda (feltöltési mennyiségek, kenőolajcserék, PIN kódok kiadása, törlése, módosítása, különféle ellenőrzések, statisztika készítése…stb.), míg a kitöltés adatait maguk a kezelők vihetik be a számítógépbe (gépkocsi, ügyfél adatai,olajféleség, annak mennyisége…stb.) míg bizonyos adatokat maga a számítógépes program ad hozzá (kitöltési időpont, annak időtartalma…stb.).

Olajkiadagoló rendszer

Alapvetően egy időpontban, egy munkaállomáson, egyfajta kenőolaj kiadagolás célszerű, de kívánságra a program engedheti egy kenőolaj két munkaállomáson való kiadagolását is,
hiszen mindegyik munkaállomás saját mágnesszeleppel, jeladóval rendelkezik, itt legfeljebb a szivattyú teljesítménye szab határokat.

Előfordulhat, hogy a kiírt kenőolaj kiadagolása közben meg kell szakítani a kiadagolást. Ezt is lehetővé teszi a program, egy bizonyos időn belül – amelyet a megrendelő határoz meg – a program engedi a folytatást.

A programba biztonsági elemeket is be lehet vinni. Ilyen például egy adott járműbe kitölthető friss olaj mennyisége. Az adatbázisban szereplő járműbe gyári adat szerint pld 3,4 liter kenőolaj szükséges, akkor hiába kérnek a számítógépes programtól pld 4,3 liter friss olajat, az nem ad ki, csak 3,4 litert. Az is előfordulhat, hogy a kiírt mennyiség mégsem kell a járműbe és a szerelő nem is tölti ki. Ekkor a program természetesen csak a kiadagolt mennyiséget számolja fel.

A program figyelmeztet, a megrendelő által megadott mennyiségnél, a minimum szintre, azaz mennyi kenőolaj van még a tárolóban (hordó, konténer) és szükséges annak feltöltése. A számítógépes olajprogramnak előnye például a PIN pados kiadagolóval szemben, amelyik legfeljebb négy kenőolaj kezelését teszi lehetővé, hogy szinte korlátlan számú olajféleséget és ugyancsak szinte korlátlan felhasználót tud fogadni, sőt ma már megoldott a mért kenőzsír kiadagolásának kérdése is.

Utólagos átalakítások

A már meglévő kenőolaj feltöltő rendszerek viszonylag könnyen átalakíthatók számítógépes kiadagolású rendszerekké. A mágnesszelepet és a jeladót a szivattyú után, de a kitöltő pisztoly elé a rendszerben bárhová be lehet építeni, a jelenlegi vezetékbe, az elektromos vezetékeket pedig mellé kiépíteni. Természetesen a szelepet és a jeladót a legvédettebb helyre kell helyezni.

Számítógép, állvány

Számítógép állványA program Windows 98 -tól felfelé bármelyik Windows operációs rendszerben működik. A számítógép – akár laptop, notebook, tablet is lehet – a rendszer része, de a megrendelő is biztosíthatja.

Vonalkód támogatás

Az új kiadású járműveket vonalkóddal látják el, amely vonalkód tartalmazza a jármű adatait, így egy vonalkód leolvasó csatlakoztatásával és megfelelő program adaptálásával a jármű adatai igen könnyen (begépelés-mentesen, egy-két másodperc alatt) bevihetők.

Amennyiben vonalkódnyomtató is csatlakoztatásra kerül, úgy a nem vonalkódos jármű ellátható vonalkóddal, ami az ismételt olajcsere alkalmával már megkönnyíti az adatbevitelt vagy olyan vonalkód is felragasztható, amely tartalmazza az előző olajcsere minden adatát.

Amennyiben szervizfejlesztésben gondolkodik és olajkiadagoló rendszer -re lenne szüksége kérjük keressen bennünket, vagy partner cégünket a Daxes Kft-t.