Katasztrófa elhárítási terv

Katasztrófa elhárítási terv

Mi ez?

Egy olyan terv, amivel elkerülhető egy esetleges katasztrófa (földrengés, áramkimaradás, stb.). Célja pedig első sorban a támogató információs / informatikai rendszerek teljes működésének (minden funkcionalitásának) a visszaállítása, vagy újra felépítése. Emiatt is ezek a tervek szorosan kapcsolódnak a vállalat információs / informatikai rendszereinek üzemeltetéséhez üzemeltetési feladataihoz és felelősségeihez.

Miért fontos ez?

Az informatikai / információs rendszerekben kialakult katasztrófa-helyzet, nagyobb méretű vagy jelentőségű üzemzavar, leállás esetén működésképtelenné válhat számos (vagy az összes) üzleti folyamat is. A fontos üzleti folyamatok kiesése egy meghatározott időtartamon (ún. „sebezhetőségi ablakon”) túl hatalmas károkat okozhat a vállalatnak. Az üzletmenet folytonossági és katasztrófa-elhárítási tervezés feladata, hogy az ilyen esetekre előre felkészülten, egy adott forgatókönyv szerint biztosíthassa a vállalat az üzleti folyamatainak minél hamarabbi működőképességét, illetve a támogató információs / informatikai rendszerek teljes visszaállítását és működőképességét.

Hogyan lehet a benne foglaltakat Azure-ban megoldani?

Az Azure esetében jelenleg nyolc adatközpontból választhatunk szolgáltatásaink, vagy virtuális gépeink létrehozásánál. Ezek külön régiókba tartoznak és egy régióban több adatközpont található, s ezek magas rendelkezésre álló szolgáltatások kialakítását teszik lehetővé. Az adatokat egymástól távol eső adatközpontokban kell tárolni, hogy az egyik a többire ne legyen hatással. Ugyanakkor minden régióban van legalább egy adatközpont, ahová szükség esetén átterhelhetőek a feladatok. Például ha az adataink, szolgáltatásaink tárolásához és futtatásához a West Europe adatközpontot választjuk (mert nem szeretnénk, hogy az adatok elhagyják az EU területét), és engedélyezzük a georeplikációt, akkor a North Europe adatközpontba fogja az Azure az adatokat duplikálni.