Adattárolási megoldások

Adattárolási megoldások – Azure Storage

Az Azure Storage három adattárolási technológiát támogat: a nagy fájlokat tárolni képes BLOB-ot, a hagyományos, relációs MS SQL-hez hasonló Azure-os SQL Database-t, illetve a strukturáltságban nagyjából az előző kettő közé tehető Table Storage-et. Queue Storage az előzőektől logikailag és működését tekintve jól elkülöníthető.

BLOB

A BLOB (Binary Large Object) Bináris adattároló gyűjteménye egységes egészként az adatbázis kezelőrendszerben. A BLOB-ok elsősorban képeket, hangfájlokat vagy más multimédiás objektumokat tárolnak, de néha bináris futtatható kódot is.

Azure SQL Database

Az Azure SQL Database az MS SQL-hez hasonló relációs adatbázist szolgája. Több ezer adatbázisra kiterjeszthető. Teljesítménye megbízható, igény szerint méretezhető. A rendelkezésre állást a válaszadás és az SLA1 -ban garantált üzemidő biztosítja. Az Azure SQL Database Adatvédelmet vizsgál, állít vissza georeplikáció útján. Programozható, az adatbázis-rendszergazdai műveletekhez hasonló funkciók vannak benne a hatékony fejlesztéshez. Önkezelő rendszer, szinte nullára csökkenti a karbantartás idejét.

Table Storage

Azure Table Storage egy olyan szolgáltatás, ami strukturált NoSQL adatot tárol a felhőben. A Table Storage egy kulcs/attribútum tároló egy sémanélküli tervezővel. Mivel a Table Storage sémanélküli, könnyű hozzáilleszteni az adatokat, ahogy az alkalmazás igényei kiegészülnek. Az adatelérés minden alkalmazás számára gyors és költséghatékony. A Table Storage jellemzően sokkal alacsonyabb költséggel jár, mint egy hagyományos SQL a hasonló volumenű adatokkal.

Queue Storage

Azure Queue Storage egy olyan szolgáltatás, amely nagymennyiségű üzenet tárolására képes, amit elérhetünk bárhol a világon hitelesítési hívással a HTTP vagy HTTPS protokollon keresztül. Egyetlen üzenet maximum 64 kb lehet, sorterjedelme levelenként meghaladhatja a milliót, akár a teljes kapacitási határát az Azure Queue Storage-nak. A tároló fiók 500 TB-nyi BLOB-ot, sort és táblaadatot tartalmazhat.

Ajánlás

Egy átlagos felhasználó barátomnak a BLOB tároló szolgáltatást ajánlanám képek, vagy videók tárolására, sőt, videó streaming-elésre is alkalmas a BLOB. A BLOB-ként tárolt fájlokat „felhasználóbarát” URL-en keresztül érhetjük el, az alábbi példát szemléltetve:

http://<storage-account-name>.blob.core.windows.net/<container-name>/<blob-name>